Blommorna i staden

AnnikaPamelaAnnawebb   Vi har träffat Annika Anderberg Boman, som är ansvarig för Helsingborgs blomsterprogram och de som tar över efter henne: Pamela Sjöstrand och Anna Karlberg.

Vad är blomsterprogrammet?

Annika: Det är programmet för växterna i rabatter och planteringskärl på stan. I programmet ingår planering för 1219 kvadratmeter rabatter och 618 fat och krukor per år. Vi planerar för fem säsonger varje år. Våren kommer till Helsingborg i mitten av mars, en andra vår i april, sommarflor kring midsommar, höstflor i slutet av september och vinterflor sätter vi ut till 1 advent.

Tänker ni på biologisk mångfald i blomsterprogrammet?

Biologisk mångfald är inte huvudtema men det finns alltid något som gynnar insekter och fjärilar. De blommor som lockar till exempel humlor och fjärilar placeras nära där människor rör sig och sitter, till exempel vid bänkar så att man upplever dofter och humlesurr.

Vilka är era bästa tips för villaträdgården?

Annika: Budleja, fjärilsbuske i folkmun, som drar till sig fjärilar och insekter och är lättskött. För tidig blomning kan man välja sälg och krokus. Bikupor gör underverk för skörden. Jag minns hur mycket mer frukt och blomning vi fick när vi hade två bikupor hemma i trädgården. Och jag har aldrig känt mig så rik som när vi gjorde vår egen honung.

Anna: Tänk på att en stenläggning och gräsmatta inte är så lättskött som man kan tro, ogräset dyker upp mellan stenplattorna och i gräset. Ett tips är att följa trädgårdsbloggar, det finns numera många bra bloggar att hämta inspiration från.

Pamela: Låt gärna trädgården växa lite vilt här och där och städa inte så noga på hösten.

Annika, var har du hämtat inspiration till blomsterprogrammet genom åren?

Genom mina resor bland annat till Holland, Chelsea flower show och fantastiska trädgårdar i England och på närmare håll finns Karlshamn och Örebro.

Anna och Pamela: Har ni börjat planeringen för blomsterprogrammet 2017?

Pamela: Vi är mitt uppe i planeringen för nästa år och vår plan ska vara färdig innan midsommar så vi återkommer gärna och berättar mer om det längre fram.

Annika, du slutar ju nu efter att ha arbetat med blomsterprogrammet i staden 40 år – vad är du mest stolt över?

Jag har aldrig stannat vid good enough utan alltid jobbat tills resultatet känns riktigt bra och jag har varje år varierat blomsterprogrammet, aldrig upprepat kompositioner. Det är väldigt roligt att många kommer fram och tackar mig på stan. Men jag är inte ensam om det, vi är många duktiga inblandade med allt från planering till plantering och skötsel.

Foto: Eva Sunnerås

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *