Christel Kvant: Ingen trädgård utan träd!

Christel-kvantwebb Christel Kvant påminner oss om hur viktiga träden är för miljön, fåglarna och oss som söker svalka heta dagar. Det finns ett träd som passar varje trädgård menar Christel Kvant. foto: Lars Hedström

Nu när värmen kommer känner man hur skönt det kan vara att söka sig in i skuggan. I Sverige har vi en nedärvd längtan efter sol och känner ofta en instinktiv skepsis mot allt som skuggar. Men med stigande temperaturer, inte minst till följd av klimatförändringarna, börjar vi förstå hur viktigt det är med träd.

Skulle jag dö i morgon skulle jag ändå idag plantera ett äppelträd, lär Martin Luther ha sagt. Det är en bra tes att bekänna sig till. Är det något som är viktigt för att vi ska få liv i trädgården så är det först och främst träd.

Träd renar luften – någonstans mellan 20 och 40 procent av stoftet i stadsluften fångas upp av trädens lövkronor. Vi kan aldrig på teknisk väg konstruera något som så effektivt som träden renar luften vi inandas. Att träden dessutom lagrar koldioxid är förstås lika viktigt i dessa tider av klimathot.

Trädens rötter håller jorden på plats och förhindrar översvämningar, vilket förstås också är något att vara tacksam för. Men det vi märker allra mest av är förstås att träden lockar till sig fåglar, som både kan bygga bo och hitta mat i dem och dessutom sitta högst upp i kronan och sjunga sina vårserenader så det hörs lång väg, precis som det är meningen.

Vilka träd vi ska välja till vår trädgård beror kanske främst på hur stor ytan är. Stora träd som lönn, kastanj, ek, lind eller bok är knappast något för en liten eller normalstor villaträdgård. Men det går alltid att hitta ett träd som är lagom stort för den plats som står till förfogande.

Ett fruktträd får man plats med precis överallt. Dels blir de sällan särskilt stora, dels kan de formas att bli helt platta (spaljéträd) eller ankelhöga (step-over-spaljé) eller så smala att man kan hålla om dem med armarna (pelarträd). Men även ett mera normalt växande fruktträd kan hållas i den form som platsen kräver.

I maj är det svårt att inte känna att blommande fruktträd är det vackraste som naturen har skapat. Rikedomen av vita och rosavita blommor är så stor att den kan mätta alla trädgårdens humlor och vildbin och låta dem fylla sina lager av pollen för en stor del av sommaren.

Och längre fram på sommaren bjuder träden tack vare de pollinerande insekternas insatser oss på så mycket frukt att vi knappt hinner med att ta vara på allt. Garanterat giftfritt och inte fraktat en enda kilometer. Härodlat smakar bäst!

Minst ett och helst flera fruktträd bör det alltså absolut finnas i varenda trädgård. Är det plats för flera finns det mycket vackert att välja på: olika arter och sorter av rönn, små gracila japanska lönnar, skir gleditsia, magnolior med ljuvlig blomning, klotrobinior på rad, och kanske är det dags att öppna sinnet för de vintergröna träd och buskar som alla blev så trötta på efter 70-talets överkonsumtion: järnek, cypress, sockertoppsgran … Rätt använda i samplanteringar med lövfällande träd och buskar har de mycket att tillföra trädgården. Inte minst för en koltrast som letar efter en skyddad plats att bygga sitt bo!

016appeltradCKvantstorweb

Foto: Christel Kvant

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *