Hej Jennifer Bergkvist!

jennifermsolroswebbVi träffade Jennifer Bergkvist som är trädgårdsingenjör i Helsingborgs stad och passade på att ställa några frågor om vad hon gör på jobbet. Hon delar också med sig av fina hösttips till er som läser.

Hej Jennifer, berätta lite om dig själv och vad du jobbar med.

Jag är trädgårdsingenjör och arbetar inom projektet Planteringar utan gränser på Husensjö. Projekt är ett stadsodlingsprojekt som handlar om att skapa mötesplatser genom att odla tillsammans. Vi ville ha en plats som var enkel att komma till för alla i området och platsen som valdes ut på Husensjö låg bra till, men hade ingen särskild funktion. Kyrkan är engagerad och har varit med och finansierat projektet under tre år. Odlingen har verkligen blivit en mötesplats. Många kommer dit, förskolor och dagverksamheter gör utflykter dit. Folk har börjat bry sig om platsen, de säger till när det har varit skadegörelse och flyttar tillbaka saker som flyttats bort.

Jag jobbar också inom ett projekt som heter Pixla Piren, som ligger på Oslopiren i nya H+-området. Helsingborgs stad har öppnat upp för helsingborgarna att testa sina idéer och verksamheter på ett nytt sätt på piren. Där jobbar jag i ett projekt som handlar om stadsodling för barn. Projektet görs i samarbete med Miljöverkstadens program Lust att odla . Hittills har 700 barn i årskurs 2 varit med och odlat på Pixla piren. De har odlat allt från fruktträd och bärbuskar till grönsaker och pumpor. Trots svåra väderförhållanden så har det vuxit väldigt bra, vilket vi inte var säkra på när det började. Vi var oroliga för att insekterna inte skulle hitta dit eller inte trivas där, så vi byggde bland annat insektshotell för att underlätta. Barnen är jättestolta över sina odlingar och kommer dit i efterhand med sina föräldrar för att visa upp vad de åstadkommit. Familjer kommer dit och grillar. Vi har också haft aktiviteter som tipspromenader om odling och barnen får skörda från sina odlingar.

Foto: Jennifer Bergkvist

Foto: Jennifer Bergkvist

Har ni några aktiviteter på gång under hösten?

Den 7 november startar en studiecirkel om stadsodling för alla odlingsintresserade på Husensjö. Och den 4 nov kl.17-22 kommer vi att skapa ett ljusfenomen MarEld på #pixlapiren. Det är fri entré och alla är varmt välkomna.

Hur använder du begreppet biologisk mångfald i dina projekt?

Jag försöker informera och inspirera. Bland annat pratar jag en hel del om gröngödslingsväxter som honungsört, solros med mera. Man vänder ner dem i jorden och tar vara på näringen. Det är också enkelt att vattna med nässelvatten och vallörtsvatten. Vi har byggt tvestjärtsbon i våra odlingar. Det är inte många som vet att de är jättebra på att äta upp bladlöss. Vi har också satt upp insektshotell och informationsskyltar. Jag upplever att många är positiva och nyfikna på vad biologisk mångfald innebär.

Har du några hösttips till den som läser?

Använd din täppa även under hösten! Man kan ha filtar på sig och tända ljus och göra mysigt även när det kallt. Ta en paus i trädgårdsarbetet, låt trädgården vara lite, klipp inte ner och städa inte för mycket. Njut av det stillsamma i hösten och njut av din täppa eller stadens parker. Passa på att ta med trädgården och naturen inomhus. Gå ut och plocka in löv, kastanjer och rönnbär att pynta med. Njut av alla vackra färger, lyssna på ljuden och andas.

Foto Jennifer Bergkvist

Foto: Jennifer Bergkvist

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *