Nu kommer humledrottningarna – och de är hungriga!

Christel Kvant har upptäckt vårens första humledrottning och berättar om hennes tillvaro. Christel ger oss också tips på hur vi bäst tillgodoser humlornas behov.

Vårsolen börjar värma upp trädgården, och i min trädgård har jag sett den första humlan surra omkring bland snödropparna. Det är en stor drottning – nyvaknad efter ett drygt halvår i dvala. Förståeligt nog är hon hungrig, och nu är det viktigt att det finns blommor där hon kan finna nektar som ger henne energi. Det är ju för väl att jag har satsat stort på snödroppar och snökrokus i år!

Det är bara drottningarna som överlever vintern, och de är redan befruktade och redo att starta upp nya humlesamhällen. Så snart de ätit sig mätta på blommorna börjar de leta efter ett lämpligt ställe där de kan installera sig och bygga upp sitt bo. Beroende på vad det är för art – det finns 40 olika humlearter i Sverige! – så letar hon antagligen efter ett övergivet musbo, en komposthög eller annan jordhög som erbjuder håligheter. När hon hittat vad hon sökt börjar en målmedveten insamling av nektar och pollen. Drottningen tillverkar små fina urnor av vax, där hon lagrar insamlad nektar. Pollenet tuggas samman med honung till näringsrika bollar, där hon lägger de första äggen och täcker in det hela med en skyddande hinna av vax. Så snart de kläcks har de all mat de behöver för att växa och utvecklas.

De första humlorna som föds är honor, och de blir drottningens arbetare. Snart är det de som tar över insamlingen av pollen och nektar, och drottningen kan helt ägna sig åt att lägga flera ägg. Snart finns de många individer i det lilla humlesamhället. Det är ett riktigt matriarkat – drottningen föder på det här stadiet bara döttrar.

Tänk på:

  • Var uppmärksam innan du gräver upp jord eller kör spaden i komposten. Verkar det som att humlorna flyger ut och in just där du tänkt gräva: låt då bli att gräva där. Ett humlebo finns bara kvar över sommaren. Du kan låta det vara i fred till hösten för humlornas skull.
  • Se till att det alltid finns något som blommar i trädgården! Blommande träd – exempelvis fruktträd – och buskar som syren och schersmin ger massiv blomning. Bärbuskar, hallon, smultron, lökväxter, perenner, sommarblommor – se till att det alltid finns gott om blommor. Låt örterna gå i blom, det älskar både humlor, andra vildbin och fjärilar
  • Välj enkla blommor!  De blommor som kultiverats så att ståndare och pistiller omvandlats till kronblad kallar vi fyllda. De är nog så vackra med mänskliga ögon sett, men saknar värde för den som söker nektar och pollen.
  • Gläd dig åt att humlorna pollinerar dina fruktträd och bärbuskar! Du har goda skäl att se till att humlorna trivs – med deras hjälp får du en välmående trädgård och massor av nyttiga och goda frukter och bär, som är ekologiska, eftersom du givetvis inte använder kemiska bekämpningsmedel i din trädgård.

pompondahlia

dahliahumla

Gissa vilken dahlia humlan föredrar: en tätt fylld pompondahlia eller en enkelblommande biskopsdahlia? Den gula sorten heter ’Bishop of York’. Dahliorna med biskopsnamn har mörkt purpurfärgade blad och blommorna finns i flera färger. Humlorna älskar allihop. Foto: Christel Kvant

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *