Rosenlängtan kan belönas med guldbagge!

Christel Kvant, som medverkar på bloggen regelbundet, längtar efter rosor och tipsar om att pollinatörerna gillar enkla blommor.

Snart kommer rosornas ljuvliga tid – kanske är du igång med att plantera några nytillskott? Det går ju bra att plantera rosor när som helst, så länge de säljs i kruka. Vilka rosor tycker du är finast? Ofta faller vi för de tätt fyllda skönheterna, rosor med namn som centifolia – vilket betyder hundrablads – som förädlats till att skänka människan så stor ögonfägnad som möjligt.

Men visst kan vi tycka att en enklare ros är lika vacker? Och, när vi vet att den dessutom ger mat åt humlor, bin och fjärilar med flera, kanske rent av ännu vackrare?

Alla enkla rosor som ger nypon ger också pollen och nektar. Det finns dubbla som inte är mera fyllda än att ståndare och pistiller får plats – de går hem lika bra som de enkla hos insekterna.

Har du plats för många rosor i din trädgård kan du förstås unna dig någon fylld skönhet att tillfredsställa din egen längtan med. Själv har jag köpt en enda ros till min lilla radhusträdgård i år: det blev en ’Trier’, och än så länge har den bara knoppar, så jag har inte någon bild på den. Men den är vackert vit, den doftar ljuvligt och den har guldgul ståndarknapp, så nog ska den tillfredsställa alla behov som finns i min lilla trädgård.

054guldbaggeGunilla-Pahlitzschweb

Den som väljer en halvfylld ros med plats för ståndarknappen kan belönas med en guldbagge! Foto :Gunilla Pahlitzsch.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *