Skapa dig en fjärilssommar!

012 biskopsd fjäril Snart är det fjärilarnas högsäsong. Christel Kvant tipsar om hur du serverar mat och ordnar vinterboende för fjärilarna.

Fjärilarnas högsäsong inträffar på sensommaren. Som levande blommor i underbara färger fladdrar de omkring i våra trädgårdar och slår sig ner och rullar ut sin långa snabel för att suga i sig söt nektar där den bjuds. Fjärilar är lättälskade – och då gäller det faktiskt att vi tolererar dem även i deras tidigare stadium: larven!

Fjärilar har flera stadier som är varandra förunderligt olika: från ägg till larv till puppa och till den ljuvligt vackra färdigutvecklade fjärilen. Även mathållningen skiljer sig i de olika stadierna. Fjärilslarver äter gärna nässlor eller kål, beroende på art. Ett litet bestånd med nässlor någonstans i trädgården ger dem möjlighet att genomleva sitt mindre attraktiva stadium i lugn och välmåga.

Men nu, när vi är mitt uppe i högsommaren, då är det nektarrika blommor som gäller. Fjärilar älskar lavendel, nepeta, alla sorters salvia, echinacea, alla sorters vädd, örtkryddor av olika slag och då i synnerhet blommande oregano. Samt, förstås, buddleja, busken som fått smeknamnet fjärilsbuske av en anledning. Planterar man dessa underbara växter i sin trädgård så har man garanterat sin fjärilssommar.

fjärilsrabattDSC_6571webb

Fredriksdals museum och trädgårdar har en fjärilsrabatt uppbyggd på herrgårdens gård. Här växer fjärilarnas älsklingsväxter försedda med tydliga namnskyltar för den som vill lära och få tips.

För att hjälpa fjärilarna över vintern kan man sätta upp några fjärilsholkar, där man ”bäddar” med bark och lite torrt gräs. Holkarna är utrustade med smala springor som fjärilen lätt kryper in igenom med hopfällda vingar. I dem kan fjärilar som övervintrar i sitt fullt utvecklade stadium – det gör exempelvis nässelfjäril, påfågelöga och citronfjäril – få skydd undan kylan och större fåglar på matjakt. I brist på holkar lär de hitta egna håligheter att gömma sig i, men det kan ändå kännas trevligt att kunna erbjuda skyddat boende under ordnade former.

fjärilsholkDSC_0093webb

Fjärilsholk med smala vingar – här kryper fjärilen in med hopfällda vingar.

De färdiga fjärilarna vaknar tidigt på våren och är då beroende av att det är gott om vårblommor i omgivningen. Var generös med de tidiga vårblommorna – de gläder inte bara dig – de är livsviktig frukost för fjärilar och humlor!

Foto: Christel Kvant

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *